Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Szkoła średnia

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was wszystkich.

W roku 2013, w czerwcu, kończę trzecią klasę gimnazjum. Mam problem z wyborem szkoły średniej.

Interesuje mnie informatyka, konkretniej programista.

Nie mogę się zdecydować. Myślałem żeby iść do liceum o profilu informatycznym lub technikum.

Zgłaszam się do Was o pomoc.

Mieszkam w Częstochowie, moglibyście pomóc mi wybrać ew. podsunąć kilka szkół?

Chciałbym wiedzieć ile lat będę siedzieć w Liceum Profilowym , a ile w Technikum.

Liczę na Wasze wsparcie.

PS: Kolorki do podkreślenia :D

Opublikowano

W LO 3 lata, technikum 4. Nie polecam ci informatyki, bo jest tego już w pizde

"Matka mowiła - kochasz to, to kochaj konsekwentnie."

Swist1.png

Putin is putting puding

Opublikowano

Moze i jest w pizde ale pozrobotnego informatka nie znam... W technikum wiecej sie nauczysz samej informatyki a jezeli dobrze napiszesz mature to na studiach polowa materialu bedzie powtarzana, zas w liceum bardziej ucza podstawowych przedmitow tzn. Mata, polski itp. Ale jestes owiele lepiej przygotowany do matury, lecz znow na studiach moze Ci byc trudniej na informatyce

Opublikowano

Znaczy tak. Informatyka musi być, bo nastawiłem się na ten kierunek prawdę mówiąc od podstawówki (1 klasa).

Tak, idę na studia. Bynajmniej mam taki zamiar :P

Opublikowano

Zresztą będą na pewno się oferować w szkole tak jak u mnie. Masz jeszcze sporo czasu nie zamartwiaj się tym.

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Opublikowano

LO to jest syf i profilowanych już nie ma. Nie dość że studia to jeszcze brak wykształcenia w danym kierunku, zawodzie,ciężko ci będzie prócz kasy na spożywczaku coś znaleźć. I co z tego że informatyków jest pełno jak są jej różne dziedziny i pozatym to zawsze możesz wyjść z lepszymj umiejętnościami niż ktoś inny i to ciebie zatrudnią na danym stanowisku. Idź do technikum.

Opublikowano

Moze i jest w pizde ale pozrobotnego informatka nie znam... W technikum wiecej sie nauczysz samej informatyki a jezeli dobrze napiszesz mature to na studiach polowa materialu bedzie powtarzana, zas w liceum bardziej ucza podstawowych przedmitow tzn. Mata, polski itp. Ale jestes owiele lepiej przygotowany do matury, lecz znow na studiach moze Ci byc trudniej na informatyce

To jest dobra odpowiedź. Też mi się tak wydaje że technikum więcej mnie nauczy. Tym bardziej że po studiach wyjeżdżam za granicę tak więc o robote się sie martwie ^^

CrisPL Wiem że będą się oferować etc. ale wolę chuchać na zimne niż martwić się szkołą w czerwcu i lipcu.

Macie jakieś propozycje technikum w Częstochowie lub obrębie? Nic nie mogę znaleźć .

Tak swoją drogą chciałem iść na genetykę ale tak średnio z robotą :P

@edit

@up

LO to faktycznie strata czasu, dlatego odpada.Technikum będzie odpowiednie, tyle że nie mogę znaleźć . Technikum informatyczne powinno być raczej w necie co nie ?:P

Opublikowano

A po co piszesz na tym forum, gdzie jeszcze pełno gimbusów? Idź do doradcy zawodowego(zazwyczaj odwiedza szkoły, kiedy nadchodzi wybór szkoły w 3 kl. gimbazy). On ci doradzi, a nie jakieś hejty i gimby.

Opublikowano

Znaczy tak. Informatyka musi być, bo nastawiłem się na ten kierunek prawdę mówiąc od podstawówki (1 klasa).

A masz jakieś zastępcze pomysły? Jakaś alternawa jakby plany się zmieniły?

W technikum uczysz się rok dłużej ale nauczysz się więcej i zdobędziesz minimalne doświadczenie zawodowe.

A liceum z ukierunkowaniem na informatyke (bo teraz nie ma już profilów) będziesz mieć tylko podstawowe przedmioty

Poszukaj technikum jakiegoś w okolicy.

A tak z ciekawości kim chcesz zostać jako informatyk? Bo ten kierunek ma dużo specjalizacji.

A po co piszesz na tym forum, gdzie jeszcze pełno gimbusów? Idź do doradcy zawodowego(zazwyczaj odwiedza szkoły, kiedy nadchodzi wybór szkoły w 3 kl. gimbazy). On ci doradzi, a nie jakieś hejty i gimby.

O dziwo w tym temacie jeszcze takiego zjawiska nie zauważyłem. Ma czas ale najwidoczniej woli wcześniej się zastanowić niż jak niektórzy na ostatnią chwile.

Opublikowano

@jaksiemacie

Po pierwsze nie jestem jakimś popier**** gimbusem który by tylko palił i pił dla popisów. Po drugie wiem że dużo osób na forum może mi pomóc z wyborem więc się mogę zapytać.

Idź straszyć dzieci na innym podforum np. w minecraft jest dużo, albo tibia.

@topic

Podsumowując. Technikum najlepsze, Liceum odstawić, Studia w planach.

Muszę jedynie znaleźć fajną szkołę i będzie git.

@edit

@Up

Zastępcze to raczej typu astronomia, genetyka, astrofizyka. Ostatecznie coś z elektroniką typu układy scalone.

Opublikowano

Jak nie zacząłeś jeszcze nauki języków itp, to w technikum informatycznym gówno Cię nauczą. Będziesz umiał zrobić formata windowsa, co każdy umie bez szkoły.

Jeżeli myślisz, że po tej szkole bez jakiejkolwiek pasji będziesz kosił po 5k miesięcznie to się mylisz ;)

1356721310-U739101.png

Opublikowano

Jak nie zacząłeś jeszcze nauki języków itp, to w technikum informatycznym gówno Cię nauczą. Będziesz umiał zrobić formata windowsa, co każdy umie bez szkoły.

Jeżeli myślisz, że po tej szkole bez jakiejkolwiek pasji będziesz kosił po 5k miesięcznie to się mylisz ;)

Kwintesencja całego tematu, nic dodać, nic ująć. I osobiście nie napalałbym się tak bardzo na informatykę, bo jest bardzo popularnym kierunkiem.

Dużo osób na jedno miejsce -> Mała szansa pracy.

Pomyślałbym też o czymś zapasowym, tj. kierunku. Jakaś polibuda czy bardziej medycyna jak tam wolisz.

sygnaturae.png

Genialna sygna by duds.

Opublikowano

@up

Ja to samo żałuję, że poszedłem do Lo, zamiast do Tech :c

Technikum, to są same plusy:

- Masz maturę

-Masz dyplom np. Technika Informatyka

Po LO:

-Matura

Nie zastanawiaj się i gnaj do Tech

9368_gold.png

Opublikowano

Zacząłem nauke języków. Angielski i niemiecki więc o to się nie martw. Jakakolwiek pasja... Mam pasje od dziecka więc nie mów że nie mam pasji :P

@up

Dziękuje za wypowiedzi. Idę do technikum :D Też tak myślałem że LO to jakaś tandeta ale wolałem się spytać. Wszystkie sensowne wypowiedzi nagradzam LIKE.

Opublikowano

Idz do LO na humana wczoraj patrzalem na liste to mam 29 osob w klasie w tym 23 laski wiec jest git.

A ci co pisze ze po LO nic nie masz to jakies bezmozgie zjeby.Masz mature i pozniej studia.W dodatku nie musisz zapierdalac jak glupi i biegac na praktyki tylko opierdalasz sie jak w gimnazjum.

Ale coz jak sie nie ma kasy to trzeba jakos zarabiac na zycie i zapierdalac do zawodowki a pozniej biegac jak jakis listonosz za 1000zl.

Po technikum bez studi tez gowno bedziesz mial chyba ze masz znajomosci.

Co do informatyki to najwieksze gowno...Mylisz ze jak grasz w metina to na lekcjach tez bd to robil ? teraz tyle ludzi idzie na te gowno ze ho ho ho

Mozesz na to isc jezeli masz juz zapewniona prace w NASA

Teraz jebane trolle z zawodowki mozecie mnie hejtowac <3 ;********

Opublikowano

@up

Ja to samo żałuję, że poszedłem do Lo, zamiast do Tech :c

Technikum, to są same plusy:

- Masz maturę

-Masz dyplom np. Technika Informatyka

Po LO:

-Matura

Nie zastanawiaj się i gnaj do Tech

+ doświadczenie w zawodze i łatwiej zawód dostać po technikum i dorabiać :)

Opublikowano

Idz do LO na humana wczoraj patrzalem na liste to mam 29 osob w klasie w tym 23 laski wiec jest git.

A ci co pisze ze po LO nic nie masz to jakies bezmozgie zjeby.Masz mature i pozniej studia.W dodatku nie musisz zapierdalac jak glupi i biegac na praktyki tylko opierdalasz sie jak w gimnazjum.

Ale coz jak sie nie ma kasy to trzeba jakos zarabiac na zycie i zapierdalac do zawodowki a pozniej biegac jak jakis listonosz za 1000zl.

Po technikum bez studi tez gowno bedziesz mial chyba ze masz znajomosci.

Co do informatyki to najwieksze gowno...Mylisz ze jak grasz w metina to na lekcjach tez bd to robil ? teraz tyle ludzi idzie na te gowno ze ho ho ho

Mozesz na to isc jezeli masz juz zapewniona prace w NASA

Teraz jebane trolle z zawodowki mozecie mnie hejtowac <3 ;********

Ja tam mam 29 dziewczyn na 32 osoby w klasie i to na kierunku HTML + grafika, więc źle nie jest. Najgorzej tylko jak zaczynają się kłócić. Zobaczysz co to mieć ich tyle w klasie. Zapomniałeś dodać, że po LO MUSI iść na studia, bo nie ma kompletnie żadnego zawodu. Po technikum gówno? Może założyć swoje portfolio usług i wstawić ogłoszenie na stronę gminy/powiatu i jakoś się kręci, a w tym czasie może iść na studia i powoli zarabiać ze swoich usług, gdzie po LO nic nie zrobisz, chyba, że do łopaty to tak.

Informatyka największe gówno? I don't think so. Wyrobił się stereotyp, że zawód informatyka to jest najprostszy jaki może być, a gówno prawda. Większość takich stereotypowców skończy/skończyła na wciskaniu kitu w sklepach.

Opublikowano

Idź jak porządny człowiek do zawodówki i zarób na siebie własnymi rękoma i siłą fizyczną. Chyba ręce Ci nie przyrosły do tyłka żebyś nie mógł pracować fizycznie, a w przyszłości z pewnością będzie Ci łatwiej prace znaleźć. Teraz wszystkie te "metinczyki" chcą na inf a tak na prawdę nic nie umią. Wyobraźcie sobie sytuację za parę lat jak Ci wszyscy co grają w metina, a sami wiecie ile ich jest pójdą do tech na inf. Kto będzie wtedy pracował fizycznie? Budował domy, remontował, robił drogi, naprawiał hydraulikę itp?

Opublikowano

Ja tam mam 29 dziewczyn na 32 osoby w klasie i to na kierunku HTML + grafika, więc źle nie jest. Najgorzej tylko jak zaczynają się kłócić. Zobaczysz co to mieć ich tyle w klasie. Zapomniałeś dodać, że po LO MUSI iść na studia, bo nie ma kompletnie żadnego zawodu. Po technikum gówno? Może założyć swoje portfolio usług i wstawić ogłoszenie na stronę gminy/powiatu i jakoś się kręci, a w tym czasie może iść na studia i powoli zarabiać ze swoich usług, gdzie po LO nic nie zrobisz, chyba, że do łopaty to tak.

Informatyka największe gówno? I don't think so. Wyrobił się stereotyp, że zawód informatyka to jest najprostszy jaki może być, a gówno prawda. Większość takich stereotypowców skończy/skończyła na wciskaniu kitu w sklepach.

LO jest dla tych ktorzy maja kase na studia i na 100% na nie ida

a jak nie to technikum.

Powiedz co masz dzisiaj po informatyce ?

Opublikowano

Jeszcze sporo przed Wami, z niewielkiego doświadczenia powiem Wam że życie potrafi zaskoczyć.

Poszedłem do ogólniaka, skończyłem profil biologiczno - chemiczny, pisałem rozszerzoną maturę z chemii, biologii i angielskiego.

Medycyna pomyślicie ? Obecnie nie :)

Chociaż myślałem kiedyś nad powrotem ale po przeliczeniu, że za 6 lat cieżkiego studiowania które musieliby opłacać głównie rodzice a niestety nie jestem dzieckiem osób zamożnych pomyślałem że to strzał w stope. Potem musze mieć 13 miesiecy prac w szpitalu i zdać LEP, a bez niego nie moge wypisać nawet recepty (zdawalność rzędu 60%). No i jak owy LEP zda się byle jak to nie ma fajnej specki a fajna specka to kolejne 5 lat nauki i pracy za śmieszne pieniądze.

Do rzeczy - jestem obecnie na inżynierii materiałowej, dostałem stypendium naukowe. Perspektywy ? Skończenie badań, skończenie B2 z Angielskiego i praca, nie w Polsce, może Niemcy, dlatego chce zamknąć jeden język i zabrać się za rozwijanie podstaw języka właśnie niemieckiego.

Musicie liczyć się z tym, że tutaj praca jest ale nie za takie pieniądze jak oglądacie w telewizji. Do tego dochodzi fakt, że studia czy tytuł technika bez umiejętności, samodoskonalenia i determinacji nie da Wam gwarancji pracy, albo dobrego życia. Prosty przykład - znajoma pracuje sprzątając domy (Anglia). Zarabia dobre pieniądze (około dwóch tysiecy funtów) bo umie to robić i ma na siebie pomysł.

Nie jest tajemnicą, że pracuje dla iMetina. Nie jest też tajemnicą, że zakładam firmę i zabieram się za współprace z Oragne, szkolenia z tabletów i alternetywne formy promocji produktu a uważam że jestem człowiekiem przeciętnie zaradnym życiowo, dlatego skoro ja moge to może każdy.

Świat należy do Was, tylko musicie pamiętać o tym żeby robić to co kochacie, robić to dobrze, myśleć szeroko i ciągle walczyć, głównie z samym sobą i własnymi słabościami. Powodzenia dla każdego informatyka, studenta czy magistra.

f.png

Opublikowano

Jeszcze sporo przed Wami, z niewielkiego doświadczenia powiem Wam że życie potrafi zaskoczyć.

Poszedłem do ogólniaka, skończyłem profil biologiczno - chemiczny, pisałem rozszerzoną maturę z chemii, biologii i angielskiego.

Medycyna pomyślicie ? Obecnie nie :)

Chociaż myślałem kiedyś nad powrotem ale po przeliczeniu, że za 6 lat cieżkiego studiowania które musieliby opłacać głównie rodzice a niestety nie jestem dzieckiem osób zamożnych pomyślałem że to strzał w stope. Potem musze mieć 13 miesiecy prac w szpitalu i zdać LEP, a bez niego nie moge wypisać nawet recepty (zdawalność rzędu 60%). No i jak owy LEP zda się byle jak to nie ma fajnej specki a fajna specka to kolejne 5 lat nauki i pracy za śmieszne pieniądze.

Do rzeczy - jestem obecnie na inżynierii materiałowej, dostałem stypendium naukowe. Perspektywy ? Skończenie badań, skończenie B2 z Angielskiego i praca, nie w Polsce, może Niemcy, dlatego chce zamknąć jeden język i zabrać się za rozwijanie podstaw języka właśnie niemieckiego.

Musicie liczyć się z tym, że tutaj praca jest ale nie za takie pieniądze jak oglądacie w telewizji. Do tego dochodzi fakt, że studia czy tytuł technika bez umiejętności, samodoskonalenia i determinacji nie da Wam gwarancji pracy, albo dobrego życia. Prosty przykład - znajoma pracuje sprzątając domy (Anglia). Zarabia dobre pieniądze (około dwóch tysiecy funtów) bo umie to robić i ma na siebie pomysł.

Nie jest tajemnicą, że pracuje dla iMetina. Nie jest też tajemnicą, że zakładam firmę i zabieram się za współprace z Oragne, szkolenia z tabletów i alternetywne formy promocji produktu a uważam że jestem człowiekiem przeciętnie zaradnym życiowo, dlatego skoro ja moge to może każdy.

Świat należy do Was, tylko musicie pamiętać o tym żeby robić to co kochacie, robić to dobrze, myśleć szeroko i ciągle walczyć, głównie z samym sobą i własnymi słabościami. Powodzenia dla każdego informatyka, studenta czy magistra.

o kurwa ziomek respect.Ja bym nie ogarnal.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...